Hyran

Hyran för en studentbostad skiljer sig till viss del från en vanlig lägenhet  beroende på storleken på lägenheten och vad som ingår. Vilka faktorer som påverkar hyran och dess värden är en överenskommelse med Hyresgästföreningen.

Hyran betalas alltid i förskott
Hyran för lägenheten betalas i förskott. Om du har svensk bank använder du avin som vi skickar dig varje månad. Om du har bank utomlands kan du betala din avi till en butik som erbjuder betaltjänster, ex vis Svea Exchange, i nära anslutning till Stora Torget i centrala Falun. Du kan också betala din hyra genom utländsk bank. I det fallet använder du samma kontouppgifter som du gjorde vid din första betalning. Observera att du på Studentkontoret bara kan betala den allra första hyran.

Vattenförbrukning
Om du hyr en lägenhet där vattenförbrukningen inte ingår i hyran, kommer du att debiteras för din månatliga användning av vatten på din vanliga hyresavi. Det innebär att du har full kontroll över kostnaderna för vatten och kan minska din månatliga kostnad. Att duscha istället för att bada samt att stänga av vattnet under tiden du borstar tänderna är smarta sätt att minska onödig vattenförbrukning. En kran som droppar eller en toalett som läcker förbrukar mängder av vatten. Om du misstänker att något är fel med din kran eller toalett, gör en felanmälan.

Elektricitet
Om du bor på B-kasern eller Britsen är det Kopparstaden förvaltning är din elleverantör. Kostnaden för el debiteras på din hyresavi. Om du bor i någon av våra andra studentlägenheter får du en separat faktura från din elleverantör med betalningsinformation på räkningen. Användningen av el (och vatten om du faktureras separat) faktureras en månad efteråt.

På Tallen ingår elen i hyran.